Monday, August 30, 2010

Lemang Tak Soh kalau Tak Ade



Aii..Raye dah dekat nih moh kite semok care2 untuk membuat lemang, bukan apa takut dah terlupa almaklum lah setahun sekali je kita membakonye kan..lain kampong lain negeri lain care membuatnye kan ,sesetengah orang dia tahu makan aje buat tak tau, ataupon beli aje sebab sekarang sepanjang jalan ada aje org jual lemang dah siap masak kita sediakan duit aje,tapi ada orang dia suka buat sendiri dari A sampai Z baru la rase puas hati walaupon penat,dari pagi hingga ke petang main dengan api hehe..bila dah masak …baru la dapat rase nikmatnye….makan mase panas2….eermmm…sedapnyer…
Bahan-bahan
1. 1 kg beras pulut
2. 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar
3. Garam secukup rasa.
[sunting] Cara penyediaan
1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
2. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
4. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
7. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.

No comments:

Post a Comment